ЖИТТЯ – ЦЕ РУХ


13 листопада – Міжнародний день сліпих. Ця дата спрямована на привернення уваги світової спільноти до проблем людей, які втратили зір та потрапили у скрутну життєву ситуацію.

Дата присвячена до дня народження Валентина Гаюї – першого у світі педагога, який за власний кошт та на базі самостійно розробленої методики почав систематично навчати дітей, що втратили зір.
Громадська спілка «Сучасний погляд», бажаючи привернути додаткову увагу до проблем та труднощів осіб з інвалідністю зору проводить акцію «», яка відбудеться в 15 регіонах України та спрямована на привернення уваги водіїв до таких учасників дорожнього руху, як пішоходи з вадами зору.
Не є таємницею, що у звязку з недостатньою культурою управління автомобільним транспортом, порушеннями правил дорожнього руху участь у ньому є достатньо небезпечною навіть для пішоходів без вад органів зору. А для людей з інвалідністю по зору іноді коротка прогулянка або шлях до найближчого торгівельного центру чи ринку стає небезпечним атракціоном, в якому такий пішохід може що найменше забруднити свій одяг, а інколи – втратити частину здоров’я або і життя.
Саме тому ми вирішили привернути увагу водіїв до таких учасників дорожнього руху, як пішоходи з інвалідністю по зору. У буклеті, який буде розповсюджуватися серед водіїв зазначені короткі рекомендації, які в повній мірі відповідають Правилам дорожнього руху і лише підкреслюють особливості сприйняття навколишнього світу і, зокрема, транспортних засобів та об’єктів дорожньої інфраструктури особами з вадами зору.
Звичайно, ми не можемо звернутися до всіх водіїв України, більше того, ми не ставимо собі за мету охопити якусь значну частину таких водіїв, але маємо сподівання, що за допомогою засобів масової інформації, суспільним резонансом зможемо покращити ситуацію на шляхах нашої держави та зробити її безпечнішою для пішоходів з інвалідністю по зору.



Результати акції:
В Україні пройшла акція «Життя – це рух» на підтримку пішоходів із вадами зору
13 листопада – Міжнародний день сліпих. У цей день, в рамках Національного тижня безпеки дорожнього руху, в багатьох містах України пройшла спільна акція ДАІ та громадської організації «Сучасний погляд». Захід покликаний привернути увагу водіїв до проблем незрячих пішоходів.

У різних містах України люди з вадами зору, волонтери разом з працівниками ДАІ роздавали автомобілістам листівки з проханням бути якомога уважнішими до потреб пішоходів із вадами зору.


На Волині учасники акції  нагадували водіям, що життя – це рух. Однак для незрячих людей цей процес суттєво ускладнений, а от водії в силах значно його полегшити неухильним дотриманням Правил дорожнього руху.
У Донецьку працівники ДАІ та волонтери під час спілкування з керманичами авто наголошували на необхідності поваги та уважності до людей з вадами зору.


На Житомирщині до відповідальної справи долучилися також маленькі помічники ДАІ - юні інспектори руху. Працівники Державтоінспекції зупиняли транспортні засоби на перехрестях, оснащених відповідними попереджувальними дорожніми знаками, що сповіщають про перехід проїзної частини сліпими пішоходами. Волонтери та фахівці, у свою чергу, спілкувалися з водіями автівок та закликали їх забезпечити безпечні умови для людей, які бачать світ по-особливому.
У Кіровограді працівники ДАІ наголошують на важливості проведення таких акцій для незрячих пішоходів, та запевняють, що такі заходи, з залученням представників засобів масової інформації, будуть проводити постійно, аби якомога більше людей дізналося про проблеми незрячих учасників дорожнього руху.



У Львові акція «Життя - це рух» проходила в центрі міста, а також на вулиці Франка, неподалік школи-інтернату для дітей із вадами зору. Працівники ДАІ, нагадували водіям, що, відповідно до Правил дорожнього руху, вони зобов’язані пропускати незрячих пішоходів, які подають сигнал тростиною білого кольору, спрямованою вперед. 


У Харкові захід проходив на площі Конституції, у центральній частині обласного центру. В центрі міста, водії часто ігнорують правила паркування. Тож, працівники ДАІ під час спілкування із водіями наголошували, що автівки припарковані з порушенням Правил дорожнього руху створюють значні перешкоди для пішоходів, тим паче для людей із вадами зору.
У Чернівцях ДАІ працювала спільно з активістами організації та представниками Чернівецького учбово-виробничого об’єднання Українського товариства сліпих. Теза у пам’ятці, яку вручали водіям про те, що життя — це, у першу чергу, безпечний рух, ні у кого не викликала сумніву.
А ще до акції долучились такі міста як Івано-Франківськ, Рівне, Хмельницький, Одеса, Київ та Київська область, Луганськ і АР Крим місто Сімферополь. Було розповсюджено 1500 інформаційних буклетів. Акція резонансно і дуже активно висвітлювалась в засобах масової інформації – це і телебачення, газети, інтернет і т.д. 



У ДАІ сподіваються, що спільними зусиллями їм вдалося вплинути на водіїв, і керманичі авто відтепер будуть більш уважними до людей, які потребують особливої уваги всіх учасників дорожнього руху.

Прес-служба Департаменту
ДАІ МВС України