Результати та реалії "Інформаційна доступність"

Громадська спілка «Ліга організацій осіб з інвалідністю зору «Сучасний погляд» проводила у 2013 році акцію «Інформаційна доступність – шлях до порозуміння», присвячену Міжнародному дню людей з інвалідністю.

Сутність акції полягала у тому, що головам всіх обласних державних адміністрацій України було направлено лист, написаний шрифтом Брайля, який, втім, дублювався звичайним друкованим способом. Таким чином Організація хотіла звернути увагу на те, що особам, не знайомим з шрифтом для незрячих проблематично ознайомитися з надісланою інформацією, так само, як і незрячим важко, а іноді й неможливо отримати інформацію, яка не є адаптованою для сприйняття.
У листі зверталася увага на два аспекти: залучення представників організацій осіб з вадами зору до прийняття рішень щодо вирішення проблем соціального захисту та виконання постанови Кабінету міністрів України від 26 вересня 2013 року № 730, якою всі органи державної влади та інші інституції були зобов’язані привести свої сайти у відповідність до вимог доступності для осіб з вадами зору.
Листи, у кількості 25 примірників, були направлені керівникам усіх адміністративно-територіальних одиниць України. Втім, відповіді на них надійшли лише з Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Київської, Львівської, Одеської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернігівської та Чернівецької областей.
А от керівники дванадцяти регіонів, а саме Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської областей та Автономної республіки Крим не знайшли можливості надати відповіді на зазначений лист, хоча це й є обов’язковим, відповідно до чинного законодавства України.
Відповіді, які були отримані, можна умовно розділити на три нерівні групи: першу групу, яка є найчисленнішою, складають листи, в яких повідомляється, що роботи, з адаптації сайтів до вимог доступності для людей з вадами зору, розпочалися або ведуться. І це при тому, що норма, яка зобовязує державу в особі її посадових осіб до приведення інформаційних ресурсів до вимог доступності міститься у Конвенції про права інвалідів, яка була ратифікована Верховною Радою України у 2009 році, тобто близько трьох років тому. Також у відповідях, які відносяться до першої групи міститься чи то звіт, чи то певний перелік досягнень представників обласної влади щодо вирішення проблем соціального захисту осіб з вадами зору.  З цього приводу слід зазначити, що певні з цих досягнень є результатом активної роботи представників громадськості, а от державні чиновники не мають до них жодного відношення.
Друга група відповідей містить лише повідомлення про те, що робота над адаптацією сайтів та інших інформаційних ресурсів знаходиться у стадії виконання.
І, нарешті, третя група відповідей, до якої відноситься лише один лист складається з інформації про те, що вимоги чинного законодавства доведені до відома усіх зацікавлених осіб. І на цьому поставлена крапка.

Мусимо визнати, що робота по забезпеченню інформаційної доступності осіб з вадами зору та співпраця з представниками громадських об’єднань щодо вирішення проблем таких осіб у більшості випадків носить формальний характер. Тим не менше, вважаємо проведену акцію достатньо показовою та сподіваємось, що ситуація буде покращуватися, до чого і ми будемо докладати максимум зусиль.

Немає коментарів:

Дописати коментар